W.D.
Dynamizm charakteru: statyzm (odcień egzodynamiczny)
|
Wysłany: Czw Sty 16, 2025 1:30 pm Pełne ścieżki dźwiękowe wraz z transkrypcjami
|
|
|
AI napisał/a: | Tekst porusza problem efektywnego wyszukiwania informacji, analogicznie porównując poszukiwanie fizycznych przedmiotów (np. w szafie) do wyszukiwania informacji cyfrowych. Autor opisuje swój wcześniejszy system katalogowania rzeczy, odzwierciedlając go w potrzebie sprawniejszego wyszukiwania w cyfrowych archiwach, takich jak nagrania radiowe. Kluczową ideą jest zapotrzebowanie na zaawansowane narzędzia wyszukiwania w archiwalnych nagraniach audio, w oparciu o transkrypcję tekstową, umożliwiające szybkie odnajdywanie konkretnych fragmentów rozmów, analogicznie do funkcji "CTRL+F". Autor wyraża nadzieję na rozwój technologii, w szczególności wykorzystania sztucznej inteligencji, do udostępniania i indeksowania takich archiwów. |
Swego czasu, kiedy bardzo często używałem skrótu CTRL + F do wyszukiwania wyrazów lub wyrażeń w tekstach, gdy tylko czegoś zaczynałem szukać, np. w szafie, to automatycznie myślałem o tym właśnie skrócie. Chyba nawet miałem listę, na której zapisywałem, co gdzie trzymam, żeby, gdy zajdzie taka potrzeba, zamiast szukać na chybił-trafił, w przypadku, gdybym sobie od razu nie przypomniał, gdzie to coś jest, móc po prostu otworzyć plik i w nim sprawdzić, gdzie to coś się znajduje.
Niedawno w radiowej Jedynce podczas rozmowy (link w komentarzach do tego postu: https://www.facebook.com/share/p/15oiyFSTqR/ ), w której omawiano “przyszłość mediów, w szczególności Polskiego Radia, w kontekście rosnącej popularności podcastów i wpływu sztucznej inteligencji [AI - przyp.]”, jeden z zaproszonych do studia gości powiedział: Cytat: | “Ja bardzo sobie dużo wyobrażam też w radiu zastosowań dla sztucznej inteligencji. Na przykład, wyobraźcie sobie sztuczna inteligencja, która pomaga wyciąć, znaleźć i wyciąć fragment jakiejś rozmowy i na przykład jakieś rozmowie i pamiętamy, że w archiwum Polskiego Radia ta rozmowa jest sprzed 20 lat i tam padł ciekawy fragment (...)” | . Otóż i ja od dawna czekam na taką możliwość (głównie na opcję wyszukiwania przy pomocy tekstu fragmentu nagrania, które ono zawiera), przy czym chciałbym, aby były udostępniane pełne ścieżki nagrań (radio, telewizja) albo na bieżąco, albo z jak najmniejszym opóźnieniem, wraz z ich przeszukiwalnymi transkrypcjami.
Wprawdzie możliwość szybkiego przekształcenia nagrania na tekst już istnieje, ale, póki co, takich przekształceń zwykle trzeba dokonywać samodzielnie, a ponadto, co istotniejsze, słuchaczom udostępnia się jedynie wybrane fragmenty nagrań (w przypadku radia w formie tzw. podcastów), a nie całe surowe ścieżki.
Pomijam tu kwestię praw autorskich. Ostatecznie niektóre fragmenty można "wyciszyć", a potem, gdy zmieni się prawo (lub jego interpretacja) - "podgośnić". |
|