W.D.
Dynamizm charakteru: statyzm (odcień egzodynamiczny)
|
Wysłany: Pią Lis 29, 2024 11:02 am Rozmowy na antenie radiowej Jedynki
|
|
|
Często, kiedy słyszę w Jedynce rozmowy ze specjalistami, zwłaszcza tymi, którzy reprezentują nauki humanistyczne, to przychodzi mi na myśl poniższy fragment wywiadu z M. Mazurem ("Upadek obyczajów") z 1980 roku:
Cytat: | TP – Jest pan Panie Profesorze, reprezentantem nauk ścisłych. Czy nie jest Pan
zaskoczony, że proponuję Panu temat rozmowy tak bardzo „humanistyczny”: czy
można mówić o kryzysie wartości moralnych, kryzysie etyki w polskim społeczeństwie?
Najprostszym odruchem byłoby przecież zwrócenie się z tym pytaniem do filozofa,
moralisty lub socjologa.
MM – Myślę, że socjolog czy filozof po prostu podzieliłby się swoimi poglądami na sprawę.
A ja nie mam poglądów. Podaję twierdzenia i przedstawiam ich dowody. Nigdy nie opierałem
się na analizie znaczeń słów lecz na analizie zjawisk. |
Czasem prowadzący rozmowę i uczestniczący w niej gość mogliby się po prostu zamienić miejscami, tym bardziej że zdarza się, że to właśnie prowadzący ma więcej do powiedzenia w temacie niż gość. Rzecz w tym, że tak naprawdę zaproszony, dajmy na to, psycholog po prostu dzieli się swoimi poglądami, a poglądy ma każdy z nas, więc w sumie wielu, mimo że nie są formalnie specjalistami, mogłoby wypowiadać swoje sądy i wynikałoby z tego tyle, ile wynika z wypowiedzi takich specjalistów, czyli niewiele. A tymczasem tylko prawdziwe twierdzenia mogą rzeczywiście pomóc w skutecznym rozwiązywaniu takich lub innych problemów. |
|